Dette kan du gjøre for å motvirke rasisme

Det er ikke alltid så lett å gjenkjenne rasisme i hverdagen, for det er jo tross alt ikke slik at all rasisme er høylytt og «in your face». Det er dog flere ting man selv kan gjøre for å motvirke rasisme i sin egen hverdag.

Gå i deg selv

Først og fremst er det viktig at man tar et skikkelig oppgjør med seg selv, og undersøker hvorvidt man selv har fordommer man kanskje ikke er klar over. Behandler du noen mennesker annerledes enn andre? Hvilke grunner har du i så fall for det? Det er opp til deg å gjenkjenne hvorvidt du har holdninger som kan ha en negativ påvirkning på andre, og deretter gjøre det du kan for å endre på disse holdningene. Det første steget i oppløsningen av et problem, er å innse at man har et problem. Husk også at du ikke må ta det for langt. Å motvirke rasisme betyr heller ikke at man skal utvise falsk vennlighet mot mennesker, det betyr bare at man fortsatt sliter med sine egne fordommer.

Bli kjent med nye mennesker

En annen ting man kan gjøre for å utfordre sine egne fordommer er å forsøke å bli kjent med mennesker man ikke forstår eller kanskje har mistro til. Dersom du aldri har snakket med eller kjent en person med annen kulturell bakgrunn så er det også svært vanskelig å sette seg inn i hva disse menneskene tenker og føler om den hverdagen de befinner seg i nå. Forståelse er det aller første steget på veien mot et samfunn med mindre rasisme, og den beste måten å forstå på er å møte mennesker ansikt til ansikt.

Ta et oppgjør med inngrodde holdninger

Er man oppvokst med rasistiske holdninger så er det viktig at man punkt for punkt tar et oppgjør med disse holdningene. Dersom du er redd eller engstelig i nærheten av mennesker med en viss hudfarge eller bakgrunn, så spør deg selv hvor denne frykten kommer fra. Hvis den har bakgrunn kun i holdninger adoptert fra andre, så er det kun du som kan komme deg ut av den onde sirkelen. Man må også huske at om man har hatt dårlige opplevelser fra mennesker fra en viss bakgrunn så betyr ikke dette at alle fra samme miljø eller bakgrunn er de samme. Dette gjelder like mye for alle mennesker, uansett hvor de kommer fra. Det er også viktig at man husker å legge fra seg forutinntatte holdninger når man møter mennesker med bakgrunn fra en annen kultur. Husk at dersom du ikke har tilbragt mye tid i det landet de er fra, så er det en god sjanse for at de inntrykkene du har om deres kultur kan være farget av måten landet og kulturen blir fremstilt i for eksempel media. Møt nye mennesker med et åpent sinn, og still gjennomtenkte spørsmål.

Si i fra!

Husk at rasisme er et samfunnsproblem, og at du ikke bør godta rasisme fra andre i hverdagen. Dersom du møter på andre mennesker som du legger merke til at behandler andre på en måte du ikke syns er rettferdig eller ok, så si i fra! Det er langt i fra alle som liker å bli tilsnakket, men så lenge man gjør det på en hyggelig og høflig måte så har du gjort det du kan. I tillegg kan ditt høflige innlegg i en slik situasjon bety mye for den som blir utsatt for rasismen. Husk også at de aller fleste er ganske gode mennesker på innsiden. Gi andre en mulighet til å beklage eller forklare seg dersom de oppfører seg på en måte som ikke virker riktig, og vær villig til å lytte og gå videre dersom situasjonen løser seg.